Čo je obezita?
Obezita je civilizačná choroba s poruchou výživy, ktorá je charakteristická nadmerným ukladaním tukového tkaniva v organizme,
v nepomere k ostatným tkanivám tela.
Nadmerné ukladanie tuku v tele, má za následok poškodenie zdravia. Obezita sa vzťahuje na viac ochorení súčasne, s mnohopočetnými rizikami pre človeka.
Ľudia s nadmernou hmotnosťou sú nielenže ohrození závažnými zdravotnými rizikami ale i sociálnymi a psychickými problémami.
Sú často depresívni, zakomplexovaní, a majú zníženú sebadôveru. Obezita sa nevyskytuje len u dospelej populácie,
ale postihuje aj deti a adolescentov, ako detská obezita, ktorá je dnes už vo svete úplne bežná.
Veľký počet obyvateľstva trpí nad hmotnosťou, alebo obezitou a to zhoršuje kvalitu života i skracuje ich dĺžku života.
Obezita a nadváha je veľmi rozšírená. Podľa slovenskej štatistiky zohľadňujúcej ľudí v produktívnom veku (18-64 rokov):
- • 7 z 10 mužov má nadváhu alebo obezitu (68.9%)
- • 1 zo 4 mužov je obézny (25.8 %)
- • 6 z 10 žien má nadváhu alebo obezitu (56.2%)
- • 1 zo 4 žien je obézna (25.4 %)
Ako vieme, že sme obézni?
Na stanovenie nadváhy, obezity, ale aj podvýživy sa zväčša používa index telesnej hmotnosti (BMI). BMI vypočítate tak, že hmotnosť (v kg) vydelíte výškou (v metroch na druhú). (Príklad: Žena má 80kg a meria 160cm[1,6m], vypočítame 80/1,6/1,6 = 31,25 [Obezita I. Stupeň])
Klasifikácia | BMI | Riziko komplikácií |
---|---|---|
Podvýživa | Pod 18,5 | Nízke riziko ochorení |
Normálna hmotnosť | 18,5-24,9 | Priemerné |
Nadváha | 25-29,9 | Mierne zvýšené |
Obezita I.Stupeň | 30-34,9 | Stredne zvýšené |
Obezita II.Stupeň | 35-39,9 | Veľmi zvýšené |
Obezita III.Stupeň | Nad 40 | Vysoké riziko |
Medzi ďalšie presnejšie merania telesného tuku a jeho distribúcie patria:
- • meranie hrúbky kožných záhybov
- • meranie pása a bokov
- • skríningové testy, ako sú ultrazvuk , CT a MRI
Váš lekár môže tiež urobiť určité testy, ktoré vám pomôžu diagnostikovať zdravotné riziká spojené s obezitou. Môžu to byť:
- • krvné testy na vyšetrenie hladín cholesterolu a glukózy
- • pečeňové testy
- • skríning cukrovky
- • testy štítnej žľazy
- • srdcové testy, ako napríklad elektrokardiogram

Čo spôsobuje obezitu?
Je to najmä konzumácia väčšieho množstva kalórií, ako množstvo, ktoré spálite pri každodennej činnosti a cvičení. Energetický príjem tak prevyšuje energetický výdaj.
Nie je to však vždy len o prijatých kalóriách alebo o sedavom životnom štýle. I keď tieto faktory sú závažnými a najčastejšími spúšťačmi priberania, niektoré príčiny nemôžete ovplyvniť. Medzi bežné špecifické príčiny obezity patria:
- • genetika – môže ovplyvniť to, ako vaše telo spracováva jedlo na energiu a akým spôsobom sa tuk ukladá
- • starnutie – vedie k úbytku svalovej hmoty a pomalšiemu metabolizmu, čo uľahčuje priberanie
- • nedostatočný spánok – môže viesť k hormonálnym zmenám, vďaka ktorým sa budete cítiť hladnejší
- • tehotenstvo – chudnutie po tehotenstve môže byť ťažké a môže viesť k obezite
- • syndróm polycystických vaječníkov – stav, ktorý spôsobuje nerovnováhu ženských reprodukčných hormónov
- • Prader-Williho syndróm – zriedkavý stav prítomný pri narodení, ktorý spôsobuje nadmerný hlad
- • Cushingov syndróm – stav spôsobený vysokou hladinou kortizolu
- • hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy) – stav, pri ktorom štítna žľaza neprodukuje dostatok určitých dôležitých hormónov
- • osteoartróza a ďalšie stavy spôsobujúce bolesť, ktorá môže viesť k zníženej aktivite.
Kto je vystavený zvýšenému riziku?
Riziko vzniku obezity spôsobuje zložitá zmes faktorov:
- 1) Genetika
Niektorí ľudia majú gény, ktoré im sťažujú chudnutie. Vrodená, tzv. monogénne podmienená obezita je však veľmi zriedkavá.
- 2) Životné prostredie a komunita v ktorej žijeme
Môžete mať vyššie riziko vzniku obezity, ak:
- • žijete v oblasti s obmedzenými možnosťami zdravého stravovania alebo s mnohými vysoko kalorickými stravovacími zdrojmi, ako sú reštaurácie s rýchlym občerstvením
- • ešte sa nenaučili variť zdravé jedlá
- • myslíte si, že si nemôžete dovoliť zdravšie jedlá
- • nenašli ste dobré miesto na prechádzky alebo cvičenie vo vašom okolí
- 3) Psychologické faktory
Depresia niekedy vedia k priberaniu, pretože niektorí ľudia sa kvôli emocionálnemu pohodliu môžu obrátiť na jedlo. Niektoré antidepresíva tiež zvyšujú riziko prírastku hmotnosti. Odvykanie od fajčenia je vždy dobrá vec, avšak u niektorých ľudí vedie k nadmernému prírastku hmotnosti. Z tohto dôvodu je dôležité zamerať sa na adekvátnu diétu a cvičenie. Riziko môžu zvýšiť aj lieky, ako napríklad steroidy alebo antikoncepčné tabletky.
Aké sú komplikácie obezity?
Ako sme už vyššie uviedli, obezita nie je len estetickým problémom. Obezita môže viesť k viac ako jednoduchému priberaniu na hmotnosti. Vysoký pomer telesného tuku k svalom zaťažuje vaše kosti i vnútorné orgány. Zvyšuje tiež hladiny zápalu v tele, ktorý sa považuje za rizikový faktor pre vznik rakoviny. Obezita je úzko spojená s mnohými zdravotnými komplikáciami, z ktorých niektoré môžu byť až život ohrozujúce, ak nebudú liečené. Patrí sem.
- • cukrovka 2. typu
- • ochorenie srdca
- • vysoký krvný tlak
- • niektoré druhy rakoviny (prsník, hrubé črevo a endometrium)
- • mŕtvica
- • ochorenie žlčníka
- • stukovatenie pečene
- • vysoký cholesterol
- • spánkové apnoe a ďalšie problémy s dýchaním
- • artritída
- • neplodnosť
Obezita sa dá liečiť!
Liečba
Tri spôsoby ako k tomuto ochoreniu pristupovať:
- 1. Poradenstvo a konzultácie s odborníkom o diétnych a režimových opatreniach. Vyžaduje si systematickú spoluprácu a aktívnu zmenu so strany človeka s nadváhou či obezitou = Diétno psychologická liečba KBT (kognitívno behaviorálnou terapiou)
- 2. Farmakoterapia
- 3. Bariatrická chirurgia
Poradestvo – Podporný program od 3 – 6 mesiacov
Metóda, ktorú používam je diétno psychologický prístup KBT (kognitívno
behaviorálnou terapiou).
Proces liečby je náročný a dlhodobý a vyžaduje si
odhodlanie kompletne zmeniť svoj doterajší životný štýl. Predpoklad liečby je dostatočná
motivácia pacienta, rozhodnosť o nevyhnutnosti urobiť v živote zmeny. Mnoho ľudí sa
však príliš skoro vzdáva, kvôli málo viditeľným estetickým výsledkom. Preto je odporúčaná
a žiadaná odborná pomoc, aby nedochádzalo k chybným záverom, chybnému správaniu a
k ubúdaniu energie k poklesu odhodlania.
KBT liečba je najosvedčenejšia liečba, ktorá sa opiera o prirodzené mechanizmy učenia.
Má zostavený postupné lekcie , ktoré na seba nadväzujú a odhaľujú klientovi úskalia
chudnutia. Zameriava sa na kognitívne, behaviorálne schopnosti a aj emočné
mechanizmy, ktoré sú ťažko uvedomiteľné bez pomoci odborníka.
Je treba prispôsobiť liečbu veku obézneho, stupňu nadváhy a prítomnosti zdravotných
komplikácii.
Cieľom nie je dosiahnutie ideálnej hmotnosti , pretože je to je nereálne u väčšiny
obéznych. Cieľom jevýraznejší pokles hmotnosti od 10-20 kg a s tým spojené zníženie
zdravotných rizík. O úspešnosti redukčného režimu potom rozhoduje predovšetkým
schopnosť dlhodobo udržať cielený hmotnostný pokles. Je nutné zdôrazniť , že nejde
o krátkodobú diétu, ale o celoživotnú zmenu životného štýlu.
Liečbu zahrňuje:
- 1. Úprava a racionalizácia stravovania
- 2. Úprava pohybových aktivít
- 3. Zmena myslenia, postojov, hodnôt
Zníženie hmotnosti o 5-10% má pre človeka podstatný zdravotný prínos.
- • Dochádza k poklesu krvného tlaku
- • Znižuje sa hladiny krvných tukov
- • Dochádza ku zlepšeniu ukazovateľov metabolizmu cukrov, prevencie
- • Zlepšenie dýchania, kvalita spánku
- • Zmiernenie bolesti chrbtice a kĺbov
- • Zlepšuje celkovú kvalitu života.
Niektoré medicínske pramene uvádzajú, že zníženie a udržanie hmotnosti o 1 kg predĺži život o 3 mesiace.
Farmakoterapia
Áno. Váš lekár vám môže okrem stravovacích a pohybových plánov predpísať aj j Lieky sa zvyčajne predpisujú, iba ak iné metódy chudnutia nefungujú a ak máte okrem zdravotných problémov súvisiacich s obezitou aj BMI 27,0 alebo viac. Predpísané lieky na chudnutie buď zabraňujú vstrebávanie tuku, alebo potláčajú chuť do jedla. Patria sem:
- • fentermín/topiramát (Qsymia)
- • naltrexón/bupropión (Contrave)
- • liraglutid (Saxenda)
- • orlistat (Alli, Xenical).
Chirurgická liečba
Chirurgia zameraná na chudnutie sa nazýva bariatrická chirurgia. Tento typ operácie funguje tak, že obmedzuje množstvo jedla, ktoré môžete pohodlne zjesť, alebo bráni telu jedlo a kalórie vstrebávať. Niekedy oboje. Chirurgia pri chudnutí nie je rýchlou a bežnou „opravou“. Je to závažná operácia a môže mať vážne riziká.
Typy chirurgických zákrokov s cieľom zníženia hmotnosti:
- • bandáž žalúdka – priškrtí sa jeho vstupná časť, a táto bandáž v podstate evokuje pocit sýtosti
- • plikácia žalúdka – cieľom je zmenšenie objemu žalúdka tým, že sa časť jeho steny zahne dovnútra a zvonku sa zošije,
- • sleeve resekcia žalúdka – chirurg časť žalúdka odreže (asi 70-80 % objemu), a to, čo zostane, zošije,
- • žalúdočný bypass – žalúdok sa rozdelí na hornú a dolnú časť, dolná časť aj s krátkym úsekom tenkého čreva sú mimo prevádzky, horná časť je napojená na pokračujúce tenké črevo.
OBEZITA a my, naša spoločnosť.
Zdravie je to najcennejšie, čo máme a je nám prirodzené sa nad ním nezamýšľať, keď sme zdraví, keď všetko šľape tak ako má. Naše telo funguje od narodenia podľa mechanizmom vlastných ľudskému rodu. Neuvedomujeme si, že práve stravou, jej výberom, kombináciou, množstvom vlastne ovplyvňujeme vývoj nášho tela a tým aj zdravie. Nie sme priesvitní, nevidíme nedostatky, reakcie vnútorných orgánov na prísun tej či onej potraviny v tele. Zdravie vychádza z určitej harmónie-rovnováhy prostredia.
Nadváha a z nej vznikajúca obezita sú dôsledkom a daňou za aktuálnu ekonomickú vyspelosť našej spoločnosti, ktorej prisudzujem (a nepreháňam) prívlastok vysoko konzumná a tiež daňou za naše pohodlie, ktoré sme si vytvorili. Sme tvor vynaliezavý a vo svojej podstate pohodlný, schopný prirodzene voliť jednoduchšie alternatívy. Rozvoj vedy a techniky, na ktorý sme pyšní ešte viac prispieva k šíreniu obezity. Už dávno nemáme taký výdaj energie ako mali naše generácie pred nami. Dopravné prostriedky nahrádzajú pre nás nevyhnutný pohyb. Zrýchlené životné tempo, finančné dôvody, sebarealizácia, budovanie kariéry sú prvoradé a rýchle polotovary a rýchle jedlá sa stávajú našim hlavným zdrojom potravy.
Ruku na srdce, keď vyberáte potraviny v obchode, vyberáte, podľa nutričných hodnôt potravín, podľa toho koľko vitamínov, minerálov vám poskytnú, či prevažujú chute a reklamne letáky či iné marketingové ťahy predajcov. Žijeme vo víre informácii, takých či onakých, čo je pre nás najzdravšie a sami sme zmätení a nevieme čomu dôverovať.
To ako vyzeráme, je odrazom nášho počínania, nášho stravovania. Pozrime sa okolo seba a uvidíme koľko veľa ľudí nosí kilá navyše. Je to viac ako polovica populácie !!! A sú to aj deti !!! Tuková vrstva je pre niekoho len neestetický parameter a zároveň ukazovateľ toho, že mu je dobre a nechce to riešiť , lebo mu nespôsobuje nepohodlie. No z dôležitejšieho zdravotného uhľa pohľadu je tuková hmota –príčina rozvoja celého radu rôznych civilizačných ochorení, ako je vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, dna, zničená činnosť štítnej žľazy, choroby pohybového aparátu - osteroporóza, astmy, choroby tráviaceho traktu - od refluxu, crohnovej choroby, ulceróznej choroby až po rakoviny čriev…Chýbajúce minerály, vitamíny, enzýmy v tele dokážu ovplyvniť normálny prirodzený chod nášho organizmu a my si to nemusíme vôbec uvedomovať až jedného dňa príde ochorenie…
Buďme teraz úprimní a odpovedzme si, kto môže za to, čo jeme, čo si práve teraz pripravujeme na obed, či čo budeme mať na večeru? Chcete to zmeniť ?